Geen teruggave voor eigenaar VW met sjoemelsoftware

Volkswagen-dealers zijn niet verplicht de auto's die bij hen gekocht zijn en waarin sjoemelsoftware geïnstalleerd werd, terug te nemen. Dat heeft een rechter in Bochum beslist in het eerste Duitse proces dat verband houdt met "dieselgate". Een eigenaar van een VW Tiguan stond er tegenover een dealer van VW bij wie de eigenaar de wagen had gekocht. Sinds de eigenaar vernomen had dat hij in het bezit was van een van de 11 miljoen wagens waarmee de VW-groep gesjoemeld had, had de man aan de dealer gevraagd om zijn wagen terug te nemen en hem het aankoopbedrag terug te storten.

Tijdens een eerste hoorzitting had de rechter gevraagd aan beide partijen om de discussie in der minne te regelen, maar dat was op een sisser afgelopen. De rechter was dus verplicht een uitspraak te doen en daarin heeft hij de dealer gelijk gegeven.

"De beschuldigde (dealer) heeft de auto enkel verkocht en niet gefabriceerd", luidt het. "Hij kan dus niet verantwoordelijk gesteld worden voor de fouten van de constructeur, Volkswagen".

Het proces werd met argusogen gevolgd door alle verkopers van VW.

Bron: Belga