Geen sprake van ebola-besmetting in ziekenhuis Rotterdam

De patiënt in het Maasstad Ziekenhuis in het Nederlandse Rotterdam is niet besmet met ebola. Dat hebben de autoriteiten laten weten. Eerder op de avond waren de hulpdiensten massaal uitgerukt naar het ziekenhuis, maar het bleek om loos alarm te gaan. In het Maasstad Ziekenhuis meldde zich woensdagavond een vrouw van wie gedacht werd dat zij mogelijk met ebola was besmet. De vrouw had last van koorts en braken en was onlangs in Congo geweest. Toen zij zich meldde, trad een protocol in werking dat tijdens de vorige ebola-epidemie in Afrika is opgesteld. "De patiënt is geïsoleerd in een aparte, afgesloten container, waardoor zij niet meer besmettelijk is voor de omgeving", legde internist-infectioloog Jan den Hollander van het ziekenhuis uit.

De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis werd met linten afgezet. Meerdere mensen die op dat moment binnen waren, mochten het pand niet verlaten. "Er is direct volgens protocol gehandeld en alle hulpdiensten zijn ingeschakeld. De patiënt is niet in het Maasstad Ziekenhuis binnen geweest", aldus het ziekenhuis.

Uit gesprekken met de vrouw bleek vervolgens dat zij niet in het risicogebied in Congo was geweest, evenals de familie met wie ze daar contact had. Daarop werd uitgesloten dat ze met ebola besmet was geraakt, vertelt Den Hollander die ook contact had met specialisten van het LUMC in Leiden en het RIVM.

De Veiligheidsregio Rijnmond meldde uiteindelijk kort na middernacht dat er geen sprake was van ebola.

Bron: Belga