Franse auteur Michel Butor van de experimentele Nouveau Roman overleden

Franse auteur Michel Butor van de experimentele Nouveau Roman overleden

De Franse auteur Michel Butor, de laatste vertegenwoordiger van de Nouveau Roman, is overleden. De exponent van de experimentele literatuurvorm stierf woensdag op 89-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Oost-Franse gemeente Contamine-sur-Arve. Hij laat het nageslacht naast vele boeken, essays en gedichten over steden, kunstenaars en landschappen ook romans na als "L'emploi du Temps" of "La modification". De Franse minister van Cultuur Audrey Azoulay prees Butor donderdag als een veelzijdig auteur, die bezield was door de drang naar ontdekkingen en avonturen.

Naast Alain Robbe-Grillet, Nathalie Sarraute en Claude Simon werd Butor beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nouveau Roman. De in de jaren vijftig ontstane experimentele literatuurvorm verzaakte aan een streng chronologische verhaalstructuur en verwees de handeling naar de achtergrond.

Butor werd herhaaldelijk onderscheiden. In 2013 ontving hij voor zijn levenswerk de grote literatuurprijs van de Académie française. Ook het Franse staatshoofd François Hollande loofde hem als "een groot ontdekkingsreiziger van de literatuur". Hij heeft er nooit mee opgehouden om met verschillende schrijfstijlen te experimenteren.

Bron: Belga