Frans overheidsagentschap trekt aan alarmbel over schadelijke stoffen in babyluiers

Het Franse overheidsagentschap Anses, dat toeziet op de veiligheid van consumptiegoederen, heeft woensdag een waarschuwing gelanceerd voor wegwerpluiers voor baby's. Volgens Anses bevatten die bepaalde chemische stoffen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van de kinderen. Bij de Franse ministeries van Gezondheid, Economie en Ecologische Transitie luidt het dat er geen "onmiddellijk en groot gezondheidsgevaar is", maar toch roept men de producenten van babyluiers op om binnen de veertien dagen actie te ondernemen door bepaalde chemische stoffen te verwijderen uit hun producten.

Volgens Anses zijn er "geen bewijzen" dat het dragen van wegwerpluiers schadelijke effecten heeft op de gezondheid van het kind. Maar het agentschap meent wel dat er "een risico" bestaat, omdat er in de luiers nu eenmaal bepaalde chemische stoffen aanwezig zijn. Het gaat onder meer om twee parfums (butylphenyl methylpropional -ook wel lillial genoemd- en hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde -HICC-) en om bepaalde paks, dioxines en furanen. Wetende dat een kind ongeveer 4.000 pampers in zijn eerste levensjaren draagt, overschrijden die stoffen de gezondheidslimiet, klinkt het.

Anses baseert zich op verschillende laboratoriumonderzoeken op de 23 meest gebruikte types van wegwerpluiers in Frankrijk.

Bron: Belga