Ex-president Zuma weigert nog mee te werken aan onderzoek naar corruptie in Zuid-Afrika

Ex-president Zuma weigert nog mee te werken aan onderzoek naar corruptie in Zuid-Afrika

Ex-president Jacob Zuma heeft beslist niet langer deel te nemen aan het onderzoek naar corruptie in Zuid-Afrika tijdens zijn mandaat. Volgens zijn advocaat meent Zuma dat het onderzoek partijdig gevoerd wordt. "We zijn hier vandaag om te zeggen dat we niet meer aan deze procedure zullen meewerken", zei advocaat Muzi Sikhakhane vandaag aan de onderzoekscommissie in Johannesburg. "Sinds het begin wordt onze cliënt behandeld als een beklaagde." Onder applaus van het publiek sprak hij van een "politiek proces waarbij de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet".

Zuma getuigt al sinds maandag voor de commissie, die de verschillende schandalen moet ophelderen ten tijde van Zuma's presidentschap van 2009 tot 2018. Wegens die schandalen moest hij anderhalf jaar geleden opstappen.

Maar woensdag moest de commissie de werkzaamheden opschorten nadat Zuma, de belangrijkste getuige, zich beklaagd had over de in zijn ogen te opdringerige toon bij de vragen die hem gesteld werden. Vandaag zou hij een laatste dag moeten komen getuigen.

Zuma getuigde volledig vrijwillig voor de commissie, die geen rechterlijke macht heeft. Sinds maandag kreeg hij vele vragen over de getuigenissen die hem in opspraak brengen.

Ten gronde ontkent het gewezen staatshoofd iedere betrokkenheid bij de corruptiezaken. Hij spreekt van "laster" en een "complot" met de bedoeling hem te elimineren en zelfs te "vermoorden". "Ik herinner het me niet", antwoordde hij vaak toen vragen heel precies werden.

Bron: Belga