Ex-president Porosjenko gaat als partijleider parlementsverkiezingen in Oekraïne in

Ex-president Porosjenko gaat als partijleider parlementsverkiezingen in Oekraïne in

De gewezen Oekraïense president Petro Porosjenko is tot leider van zijn pas hervormde partij Europese Solidariteit verkozen. Porosjenko zal de partij nu naar de vervroegde parlementsverkiezingen moeten leiden. "Ik ben zeer erkentelijk voor mijn verkiezing" tot leider van de partij Europese Solidariteit, zo verklaarde de 53-jarige Porosjenko voor de deelnemers aan het partijcongres.

De partij Europese Solidariteit stond tot voor kort bekend onder de naam Blok Petro Porosjenko - Solidariteit. Pas vorige week vrijdag viel de beslissing om de verwijzing naar de ex-president uit de naam te halen. Een nieuw partijcongres zette vrijdag de "vernieuwing" van de partij verder kracht bij, door Porosjenko aan te duiden als de partijleider voor de komende parlementsverkiezingen.

De nieuwe Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft eerder deze maand het parlement ontbonden, waardoor er al op 21 juli vervroegde verkiezingen zullen plaatsvinden. De pro-Westerse partij van Porosjenko dreigt daar met een zware nederlaag geconfronteerd te worden. Volgens de laatste peilingen is Europese Solidariteit pas de derde partij, met 8,8 procent van de stemmen.

Petro Porosjenko was in 2014 aan de macht gekomen nadat een volksopstand president Viktor Janoekovitsj van de macht verdreef. Maar vijf jaar later hebben de Oekraïners hem massaal de rug toegekeerd, waardoor Porosjenko in april in de strijd om het presidentschap duidelijk werd afgetroefd door de politiek onervaren Zelenski.

Bron: Belga