Ex-president begin volgende week begraven in zijn dorp

Ex-president begin volgende week begraven in zijn dorp

De Zimbabwaanse ex-president en dictator Robert Mugabe wordt begin volgende week begraven in het dorp waar hij een huis bezat, en dus niet op National Heroes Acre zoals de regering dat wilde. Dat is vandaag vernomen bij de familie van Mugabe. Mugabe overleed vorige vrijdag op 95-jarige leeftijd in een luxeziekenhuis in Singapore. Zijn begraafplaats zorgde de voorbije dagen voor spanningen tussen zijn familie en de regering. De relaties raakten verzuurd sinds Mugabe in november 2017 van de macht verdreven werd door het leger. De voormalige dictator zwaaide gedurende 37 jaar de scepter over Zimbabwe.

President Emmerson Mnangagwa, de opvolger en oude vriend van Mugabe, prees de ex-president als "nationale held" en wenste dat hij een laatste rustplaats kreeg op National Heroes Acre, aan de rand van de hoofdstad Harare, waar de meest illustere strijders begraven liggen die sneuvelden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Maar daar wilde een deel van de familie van Mugabe niet van weten. Zijn stoffelijk overschot zal nu komende maandag of dinsdag in intieme kring begraven worden in het dorp Kutama, op een honderdtal kilometer van Harare.

Het lichaam van Mugabe werd gisteren met grote sier gerepatrieerd naar de hoofdstad voor een reeks huldigingen. Zaterdag is er een staatsbegrafenis in het immense sportstadion van Harare waar 60.000 mensen binnen kunnen.

Robert Mugabe wordt door sommigen geprezen voor zijn inzet tegen blanke dominantie, maar door veel anderen veracht omdat hij de economie van zijn land om zeep hielp en elke oppositie gewelddadig de kop indrukte.

Bron: Belga