Ex-bokser die agenten sloeg op gele hesjes-betoging voorgeleid in snelrechtprocedure

Ex-bokser die agenten sloeg op gele hesjes-betoging voorgeleid in snelrechtprocedure

De voormalige beroepsbokser Christophe Dettinger (37) uit Essonne (Ile-de-France) die ervan verdacht wordt vorige zaterdag in Parijs twee politiemensen arbeidsongeschikt te hebben geslagen tijdens de "acte VIII"-betoging van de gele hesjes wordt vandaag voorgeleid bij het parket met het oog op een berechting in snelrecht in de loop van de dag. Dat heeft het parket van Parijs bekendgemaakt. Dettinger was de Franse bokskampioen in de categorie cruisergewichten in 2007 en 2008. Hij moet terechtstaan op beschuldiging van vrijwillige slagen en verwondingen ten aanzien van vertegenwoordigers van het openbaar gezag.

Hij meldde zich maandagochtend bij de politie die naar hem op zoek was, nadat de beelden waarop de bokser politiemensen aanviel viraal gingen op het internet. In een videoboodschap die hij zondag opnam en maandag op YouTube postte gaf de bokser toe dat hij "slecht gereageerd" had, maar hij stelde dat hij zich "verdedigde" tegen het politiegeweld.

Een van de gendarmes is vijftien dagen arbeidsongeschikt. De agent heeft zondag een klacht ingediend tegen de bokser. In een andere video valt de bokser een andere agent aan. Die was ook twee dagen arbeidsongeschikt en ook hij diende een klacht in tegen Dettinger.

Gisteren werd geld ingezameld om de voormalige bokser te steunen. Daarbij werd op korte tijd 117.000 euro ingezameld. Maar de collecte werd afgesloten door het onlineplatform Leetchi, toen er kritiek kwam van de overheid en van politievakbonden. Daarop werd een collecte georganiseerd voor de politiemensen en die haalde tegen woensdag 176.000 euro op.

Bron: Belga