Evacuatie van door rebellen omsingelde dorpen in Syrië afgerond

Evacuatie van door rebellen omsingelde dorpen in Syrië afgerond

In het noordwesten van Syrië is de evacuatie van duizenden burgers en pro-regeringsstrijders uit Al-Fu'ah en Kafriya vandaag afgerond. Dat meldt het Syrisch observatorium voor mensenrechten (OSDH).

Al-Fu'ah en Kafriya, in het gouvernement Idlib, zijn de enige twee plekken in Syrië die nog belegerd worden. Al sinds 2015 worden ze omsingeld door verschillende rebellengroepen en ook Tahrir al-Sham, een fusie tussen een vijftal groeperingen waaronder Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige Al-Nusra Front).

Alle 6.900 burgers en strijders werden er in de nacht van woensdag op donderdag weggehaald. "De bussen zijn vanmorgen in de vroege uurtjes vertrokken en de twee steden zijn nu helemaal leeg", stelt SOHR-directeur Rami Abdel Rahman.

De evacuatie vond plaats in het kader van een akkoord tussen Rusland, dat de Syrische regering van Bashar al-Assad steunt, en Turkije, dat de rebellen in Syrië ondersteunt. De inwoners worden nu overgebracht naar door de regering gecontroleerd gebied in de aangrenzende provincie Aleppo.

Bron: Belga