Europese stemming over kandidaat IMF-directeur begonnen, Centeno stapt uit race

Europese stemming over kandidaat IMF-directeur begonnen, Centeno stapt uit race

De stemming van de Europese ministers van Financiën om een Europese kandidaat-directeur voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan te duiden, is vanochtend begonnen. Vier kandidaten staan nog op het Europese lijstje, nu de Portugese Eurogroep-baas Mario Centeno zich heeft teruggetrokken. Dat maakte het Franse ministerie van Financiën bekend. De Nederlandse ex-voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem lijkt over de beste papieren te beschikken. Ook de Bulgaarse Wereldbank-topvrouw Kristalina Georgieva en de voormalige Finse Eurocommissaris Olli Rehn zijn nog in de running. Voor de Spaanse minister van Economie Nadia Calvino wordt het wellicht moeilijk.

De nieuwe Britse regering kreeg nog een kans om een kandidaat voor te stellen, als ze dat zou willen. Londen gooide zich uiteindelijk toch niet in de race voor de opvolging van Christine Lagarde, die in de herfst voorzitter van de Europese Centrale Bank wordt.

Het in Washington gevestigde IMF wordt traditioneel geleid door een Europeaan, terwijl het voorzitterschap van de Wereldbank gewoonlijk naar een Amerikaan gaat. Maar als de EU te lang treuzelt, zou een groeiland als India of Brazilië wel eens met de post aan de haal kunnen gaan.

De stemming verloopt volgens de Europese regels van de gekwalificeerde meerderheid: de steun van 55 procent van de lidstaten is nodig, dus 16 landen, met de vertegenwoordiging van minstens 65 procent van de Europese bevolking. Indien nodig vinden meerdere rondes plaats.

Begin september moeten de namen van genomineerde kandidaten bij het IMF gekend zijn. Tegen begin oktober wil het Internationaal Monetair Fonds een nieuwe directeur kunnen aanstellen.

Bron: Belga