Europees Parlement dringt aan op nieuwe lijst van risicolanden terreurfinanciering

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Europees Parlement wil snel een nieuwe zwarte lijst van risicolanden voor terrorismefinanciering en witwaspraktijken. De volksvertegenwoordigers laken dat de lidstaten vorige week zijn bezweken onder de diplomatieke druk en een lijst met onder meer Saoedi-Arabië en Amerikaanse territoria naar de prullenmand verwezen.

De lidstaten oordeelden vorige week dat de Europese Commissie haar huiswerk slecht had gemaakt toen ze Saoedi-Arabië, Panama, Samoa en de Amerikaanse gebieden Guam, Puerto Rico, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Amerikaans-Samoa had toegevoegd aan een lijst van landen die aanzien moeten worden als risicolanden op het vlak van terreurfinanciering en het witwassen van misdaadgeld.

Volgens de lidstaten was de procedure niet transparant en had de Commissie de betrokken derde landen onvoldoende gehoord, maar het is een publiek geheim dat ze onder zware druk stonden van Ryad en Washington. In een niet-bindende resolutie erkennen de Europarlementsleden vandaag ook dat er fors lobbywerk is verricht, maar "deze druk zou de capaciteit van de Europese instellingen om te strijden tegen witwassen en terrorismefinanciering niet mogen afremmen".

Volgens de Europarlementsleden heeft de Commissie prima werk verricht. De lijst is samengesteld volgens strikte criteria die zowel door de lidstaten als het parlement zijn goedgekeurd, zo stelt de resolutie vast. De volksvertegenwoordigers vragen het dagelijks bestuur van de Europese Unie om zo snel mogelijk een nieuwe lijst te presenteren. Bevoegd eurocommissaris Vera Jourova beloofde ook in het halfrond dat ze "de armen niet laat zakken" en later dit jaar een nieuw voorstel op tafel zal leggen.

De Europese Unie voorziet geen sancties tegen landen die op de zwarte lijst belanden. Wel moeten Europese banken strengere controles uitvoeren wanneer ze te maken krijgen met financiële transacties met klanten of financiële instellingen uit de betrokken landen.

Bron: Belga