Europa League - Antwerp kruipt door het oog van de naald in Plzen

Antwerp heeft zich donderdagavond bijna miraculeus geplaatst voor de play-offronde van de Europa League. In de terugwedstrijd van de derde voorronde liep The Great Old in Tsjechië tegen Viktoria Plzen na verlengingen tegen een 2-1 nederlaag aan, maar omdat de heenwedstrijd vorige week in het Koning Boudewijnstadion op 1-0 was geëindigd, stoot Antwerp op basis van het uitdoelpunt toch door. Dieumerci Mbokani scoorde in de tweede verlenging na 113 minuten het verlossende doelpunt, voordien had Michael Krmencik (81. en 97.) de thuisploeg op een 2-0 voorsprong gezet en was Antwerp, dat bovendien met een man minder stond na de uitsluiting van Seck, virtueel uitgeschakeld. De eerste Europese campagne in 25 jaar van The Great Old kent zo een vervolg, AZ is de eerstvolgende tegenstander. De Nederlanders wonnen donderdag in Den Haag met 4-0 van het Oekraïense Mariupol.

Ondanks een meer dan degelijk wedstrijdbegin - de eerste kans van Lior Refaelov viel al in de openingsminuut te noteren - mocht Antwerp meer dan tevreden zijn met de 0-0 ruststand in de Tsjechische bierstad. De thuisploeg had immers een handvol kansen weten af te dwingen, waarvan de beste door David Limbersky met een knappe volley tegen de lat werd getrapt, na een ingestudeerd nummertje bij een vrije trap. Vooral op links zag The Great Old af en dan vooral Simen Jukleröd, die herhaaldelijk werd voorbijgesneld door Viktoria-winger Joel Kayamba. Ook daar kwam Antwerp goed weg, want de Noorse linksachter ontsnapte nog voor de rust aan een tweede keer geel na een fout op de doorgebroken Kayamba.

Het was dus pompen of verzuipen voor Antwerp, dat met een magere 1-0 bonus al weinig ademruimte had. Voorin stond Jonathan Bolingi op een eiland. De Congolees was de vervanger van zijn landgenoot Dieumerci Mbokani, die niet helemaal fit naar Tsjechië was afgereisd. Nog voor de pauze moest de topschutter echter het veld op, toen Bolingi door een kwetsuur niet meer verder kon.

Aan het spelbeeld veranderde de inbreng van Mbokani niets. Plzen bleef komen en de bezoekers kropen meermaals door het oog van de naald. Met het einde in zicht en net op het moment dat Antwerp het leek te zullen gaan halen - Mbokani had net voordien zowaar een kans afgedwongen - viel de tegentreffer dan toch. In de kleine backlijn was Chory Antwerp-doelman Bolat de baas en Krmencik duwde de 1-0 binnen.

Verlengingen dus en daarin werd de druk van de thuisploeg te groot. Uiteindelijk leek Krmencik met zijn tweede van de avond al snel het lot van Antwerp te bezegelen. De bezoekers kwamen bovendien met een man minder te staan na twee keer geel voor Seck. De 3-0 hing in de Tsjechische lucht toen aan de overkant Mbokani het doelpunt van de kwalificatie scoorde.