Ethiopisch parlement keurt amnestie voor politieke dissidenten goed

Ethiopisch parlement keurt amnestie voor politieke dissidenten goed

In Ethiopië heeft het parlement vandaag de amnestie goedgekeurd voor politieke dissidenten. Onlangs werden in het kader van de door premier Abiy Ahmed gevoerde hervormingen al duizenden dissidenten vrijgelaten. "De wet verleent amnestie aan personen en groeperingen die het voorwerp zijn van een onderzoek of veroordeling wegens verraad, gewapende strijd of het ondermijnen van de grondwettelijke orde", berichtte de staatstelevisiezender Fana.

Abiy Ahmed werd al meermaals geprezen voor zijn inspanningen om het land te ontdoen van zijn kwalijke reputatie op vlak van onder andere mensenrechten. Zo was Ethiopië al lange tijd berucht omwille van het brutale optreden van de politie, de opsluiting van politieke dissidenten en het politieke vacuüm in het land.

Sinds zijn aantreden kondigde de nieuwe premier naast de vrijlating van duizenden gevangenen, onder wie enkele prominente tegenstanders, ook economische hervormingen aan en maakte hij op kordate wijze werk van het vredesproces met Eritrea. Daarnaast ondernam hij pogingen om toenadering te zoeken tot de oppositiepartijen.

Bron: Belga