Erdogan wil met "ijzeren vuist" de strijd aangaan tegen terrorisme

De strijd tegen terrorisme moet volgens Turks president Recep Tayyip Erdogan met een "ijzeren vuist" gevoerd worden. Dat heeft hij gezegd in Ankara, de hoofdstad van Turkije. Daarnaast stelde hij dat de begrippen "democratie, vrijheid en rechtsstaat" niets meer voorstellen en vroeg hij het parlement om de gerechtelijke immuniteit van vijf pro-Koerdische verkozenen op te heffen. Volgens Erdogan moeten de noties "democratie, vrijheid en rechtsstaat" wijken voor de strijd tegen terrorisme. "Voor ons hebben die begrippen absoluut geen waarde meer. Wie in de strijd tegen terreur aan onze kant staat, is onze vriend. Wie aan de andere kant staat, is onze vijand", zegt hij.

Na de aanslag in Ankara afgelopen weekend, belooft Erdogan dan ook om terrorisme met een "ijzeren vuist" te zullen aanpakken. Hij richt zich daarbij tot de terroristen: "Waar jullie ook naartoe vluchten, onze soldaten, agenten en dorpswachten zullen jullie vinden en doen wat nodig is. Jullie zullen de prijs betalen."

Erdogan diende ook een officiële aanvraag in bij het parlement, om de de parlementaire onschendbaarheid van vijf verkozenen van de pro-Koerdische partij HDP op te heffen, waaronder die van voorzitter Selahattin Demirtas. Hij wil hen veroordelen voor het verspreiden van terroristische propaganda.

Erdogan beschouwt leden van de HDP, die 80 zetels heeft in het Turkse parlement, niet meer als "legitieme politieke actoren" omdat hij de partij ervan beschuldigt een "filiaal van de PKK" te zijn, de verboden Koerdische Arbeidspartij die volgens de regering achter de aanslag in Ankara zat.

De Turkse president riep daarnaast opnieuw op om de definitie van terrorisme in het recht uit te breiden, zodat ook politici, academici en journalisten kunnen worden vervolgd. "Terroristen zijn niet enkel diegenen die een wapen dragen, maar ook zij met een pen in de hand", stelt hij.

Bron: Belga