"Er is wél een andere keuze"

Sp.a-voorzitter John Crombez is ook in 2017 niet van plan mee te gaan in de besparingslogica van de centrumrechtse regeringen. "Stop met de mensen iets wijs te maken, er is wél een andere keuze", klonk het zondag strijdvaardig op de nieuwjaarsreceptie van de socialisten in Mechelen. Maar Crombez' toespraak bevatte ook een duidelijke boodschap voor intern gebruik: "hervormen is nooit eenvoudig". De sp.a-voorzitter is het discours van de meerderheidspartijen meer dan beu. "Het enige wat we horen om 2017 in te zetten, is: 'er zit niets anders op dan te besparen in de sociale zekerheid'. Serieus? Hou toch op. Stop met de mensen iets wijs te maken", fulmineerde Crombez. "In tijden waar superrijken nog altijd niet eerlijk bijdragen, waar diamantairs en multinationals de ene korting na de andere krijgen, waar grootbanken 7 miljard winst maken. Met wiens voeten rammel je dan?"

"Besparen op mensen is geen natuurwet, dat is een keuze. En laat je niks wijsmaken: andere keuzes zijn mogelijk", verzekerde de socialist. "Niets, werkelijk niets houdt ons tegen om nieuwe afspraken te maken. Nieuwe ideeën, in plaats van alles af te breken zoals deze regeringen doen. Een samenleving kun je herdenken op basis van eerlijke en eenvoudige keuzes."

Crombez stond echter ook stil bij de kritiek uit eigen rangen van de jongste dagen, dat de partij zich maar moeizaam weer op de kaart gezet krijgt. "Hervormen is nooit eenvoudig, maar we gaan hier verdomme mee door", drukte hij zijn partijgenoten op het hart. "Anderhalf jaar geleden heb ik jullie gevraagd om mij te volgen, met hervormingen die eenvoudig en eerlijk zijn, op een manier die open en gedurfd is."

De sp.a-voorzitter herinnerde eraan dat de nieuwe koers "samen" uitgezet werd. "Samen hebben we gekozen om naar de mensen toe te gaan en te luisteren. Samen hebben we gekozen voor één job, één persoon. Samen hebben we gekozen voor vernieuwing. En dat doen we", besloot Crombez. "De geschiedenis toont aan tot wat wij socialisten in staat zijn, als we moedig zijn en als we doorzetten."

Bron: Belga