Enkel excuses zijn niet voldoende voor Turkije

Enkel excuses zijn niet voldoende voor Turkije

Turkije zal maatregelen blijven nemen tegen Nederland tot er excuses worden aangeboden, heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zondag gezegd. De kans dat Nederland dat ook gaat doen, is echter gering. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders toonde zich zondagmiddag bovendien bereid "zeer scherpe maatregelen" te nemen als Nederland er met Turkije niet via een dialoog uitkomt. Cavusoglu zei ook dat excuses alleen niet voldoende zijn. Het optreden van de Nederlandse autoriteiten zal volgens Cavusoglu in elk geval consequenties hebben. De minister vroeg zich ook af of Europa de "fascistische handelingen" van Nederland zal veroordelen.

Koenders noemde, net als premier Mark Rutte eerder al, de verwijten van Turkije richting Nederland onacceptabel. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan betichtte Nederland zaterdag van nazi-achtige praktijken.

"Ik geloof niet dat dat het eisen van excuses enig succes zal hebben", zei Koenders in het programma Buitenhof, die het aanbieden van excuses "totaal uitgesloten" noemde. "Ik ben er nu op uit scherp te opereren richting Turkije."

Premier Mark Rutte zei eerder bij WNL op Zondag er niet over te piekeren om excuses aan te bieden, mocht Ankara daarom gaan vragen.

Bron: Belga