Elysée-veiligheidsmedewerker Benalla opgepakt

Elysée-veiligheidsmedewerker Benalla opgepakt

In Parijs is veiligheidsmedewerker van het Elysée Alexandre Benalla opgepakt na beschuldigingen over het hardhandig aanpakken van een hulpeloze betoger op 1 mei, zo is uit gerechtelijke bron vernomen. Hij wordt ook ontslagen. Het parket van Parijs had gisteren aangekondigd een onderzoek te openen naar de veiligheidsman van president Emmanuel Macron. Alexandre Benalla wordt feiten van geweld door een openbaar ambtenaar, aanmatiging van ambten, het illegaal dragen van insignes die voorbehouden zijn voor het openbaar gezag en medeplichtigheid aan het onrechtmatig toe-eigenen van beelden van een beveiligingscamera verweten.

Ook drie agenten werden uit voorzorg geschorst. Zij zouden beelden van een beveiligingscamera van de stad Parijs hebben overgedragen aan Benalla. Het gaat om een inspecteur-generaal, een commissaris en een commandant.

Op beelden van een betoging op 1 mei die volgens de krant Le Monde gemaakt werden op de Place de la Contrescarpe in het 5de arrondissement van Parijs, is te zien hoe agenten een betoger op de grond werken. Later snelt een man zonder uniform, maar wel met een politiehelm, toe, die de betoger wegtrekt van de agenten, hem meerdere klappen uitdeelt en op de grond werkt. Nadat zijn gezicht van dichtbij gefilmd is, wandelt hij snel weg uit angst voor herkenning.

Le Monde herkende op de beelden Alexandre Benalla, die binnen het kabinet van Macron verantwoordelijk is voor de veiligheid van de president. De identiteit van de man werd aan de krant bevestigd door kabinetschef Patrick Strzoda. Hij werd twee weken geschorst en vervolgens overgeplaatst naar administratieve taken, klonk het bij de president. Benalla wordt ook ontslagen.

Bron: Belga