Elon Musk pronkt met prototype van nieuwe raket

Elon Musk pronkt met prototype van nieuwe raket

Elon Musk, de topman van ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft via sociale media een foto gedeeld van het prototype van zijn nieuwe raket "Starship", dat in Texas voor het eerst getest zal worden. De stalen raket heeft een retro uitstraling en heeft zelfs wat weg van de raket uit het Kuifje-album "Raket naar de maan". De gelijkenis met de raket uit het stripverhaal is volgens de media geen toeval: Musk verklaarde vorig jaar dat hij wel hield van het ontwerp van de raket van Kuifje, en dat hij hoopte dat zijn "Starship" er gelijkaardig zou gaan uitzien.

Eerder raakte ook al bekend dat de raket niet gemaakt zou zijn van koolstofvezel, maar wel van roestvrij staal. Het tuig zal niet overschilderd worden omdat het materiaal te warm zal worden voor verf, waardoor het niet zal lijken op de andere, witte, SpaceX-raketten. "Starship zal lijken op vloeibaar zilver", tweette Musk eind november nog.

De eerste test met het prototype, dat in Boca Chica Village in Texas werd gebouwd, is voorzien voor maart of april. De raket zal dan enkele kilometers stijgen en weer op de aarde landen. Een prototype voor een orbitale vlucht wordt in juni verwacht, waarbij de raket zal worden aangedreven door een booster ("Super Heavy") en in een baan rond de aarde terecht moet komen.

Met de raket en de booster wil Musk op een dag astronauten naar de maan en nog later naar Mars brengen.

Bron: Belga