EK atletiek voor landenteams - Delegatieleider Rik Didden: "Strijden voor behoud is enige opdracht die we hebben"

EK atletiek voor landenteams - Delegatieleider Rik Didden: "Strijden voor behoud is enige opdracht die we hebben"

De Belgische atletiekploeg treedt vrijdag, zaterdag en zondag in het Noorse Sandnes aan in de First League, het tweede Europese niveau, op het EK voor landenteams. Door een verandering in het format vanaf de volgende editie zijn er dit jaar uitzonderlijk vier dalers. Delegatieleider Rik Didden denkt dat het op een spannende strijd om het behoud zal uitdraaien. "De opdracht is heel duidelijk: proberen om het behoud veilig te stellen", zegt Didden. De kampioen promoveert naar de Super League, de laatste vier van de elf landen zakken naar het derde niveau. "Wij doen niet mee voor promotie, dus dan doe je bijna per definitie mee voor degradatie. Strijden voor het behoud is onze enige taak dit weekend."

Didden gelooft ondanks de afzeggingen van Nafi Thiam, Cynthia Bolingo en de broers Borlée in de kansen van de Belgen. "Het is niet onze sterkste ploeg, dat lijkt me duidelijk, maar de atleten die hier zijn moeten in principe in staat zijn om het doel te bereiken. Het spreekt voor zich dat wij als federatie liever alle toppers hier hadden gezien, maar we moeten het doen met de atleten die beschikbaar zijn."

Wat zal er dan nodig zijn om het behoud te verzekeren? "Om er effectief in te blijven zal iedereen top moeten zijn. Missers kunnen we ons niet permitteren. Als we in de First League kunnen blijven, behoren we in het nieuwe format wel tot de top zestien van Europa. Dat zou heel mooi zijn."

Bron: Belga