Egypte stelt restauratie Paleis van Baron Empain voor, die kritiek krijgt op internet

Egypte stelt restauratie Paleis van Baron Empain voor, die kritiek krijgt op internet

De Egyptische regering heeft zondag de aan de gang zijnde restauratiewerken aan het Paleis van Baron Empain in Caïro aan de media voorgesteld. Op de sociale media wordt felle kritiek geleverd op de werkzaamheden. Het paleis in de chique wijk Heliopolis in het oosten van de hoofdstad werd in 1907 door de Belgische baron Edouard Empain gebouwd. Het is geïnspireerd op de Angkor Wattempel in Cambodja en verbindt Europese met hindoe-architectuur.

Op het internet drijven Egyptenaren de spot met schilderwerken die met witte en baksteenrode verf van slechte kwaliteit zouden zijn gedaan en die niet met de oorspronkelijk geest van het gebouw zouden stroken. "Wie is de idioot achter de restauratie van het paleis van Egypte? Ons erfgoed wordt systematisch vernield", hekelde een surfer op Twitter. "U breekt onze monumenten letterlijk af", liet een groep mensen op Facebook horen op een pagina onder de hoofding "Egyptische historici".

De minister van Oudheden, Khaled el-Enany, wees de kritiek van de hand. "De kleuren zijn correct en steunen op historische bronnen", zei generaal Hicham Samir, die op het ministerie met de restauratie van het erfgoed belast is. Hij voegde eraan toe dat het paleis "begin volgend jaar" voor het publiek geopend wordt.

Volgens het ministerie bedraagt de kostprijs van de werken, die in juli 2017 begonnen en in samenwerking met de Belgische regering verlopen, 100 miljoen Egyptische pond (5,4 miljoen euro).

Bron: Belga