Eerste verkeerstunnel tussen Europa en Azië geopend in Istanboel

In de Turkse stad Istanboel is dinsdag de Euraziëtunnel geopend, de eerste verkeerstunnel die Azië en Europa met elkaar verbindt. Premier Binali Yildirim sprak tijdens de openingsceremonie van "een van de grootste dromen van Turkije". Aan de tunnel werd ruim drie jaar gewerkt. De Euraziëtunnel verbindt het Europese en het Turkse deel van Istanboel over een traject van 5,4 kilometer, en loopt onder de Bosporus. Volgens de Turkse autoriteiten gaat het om de diepste en breedste tunnel ter wereld. Enkel auto's en minibussen mogen van de tunnel gebruikmaken: het andere verkeer moet zich bovengronds van het ene naar het andere stadsdeel begeven.

De Turkse autoriteiten hopen dat de tunnel een oplossing kan zijn voor het verkeersinfarct waaronder de metropool al jaren lijdt. Volgens de regering zal de tunnel de reistijd tussen de twee stadsdelen van Istanboel terugbrengen van 100 minuten tot een kwartier, en worden de zwaar belaste bruggen hierdoor ontzien.

Premier Yildirim kondigde dinsdag ook nog aan dat de nieuwe internationale luchthaven van Istanboel, die "de grootste ter wereld" moet worden, vanaf 26 februari 2018 operationeel moet zijn.

Bron: Belga