Eerste Turkse soldaat gedood bij offensief in Syrië

Eerste Turkse soldaat gedood bij offensief in Syrië

Bij het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië is een eerste Turkse soldaat om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Defensie in Ankara vandaag meegedeeld. Turkije zegt ook 49 leden van de Koerdische militie YPG te hebben gedood. De Turkse soldaat was donderdag gesneuveld bij gevechten tegen "terroristen" van de Koerdische militie YPG, zo meldt het ministerie. Het door de Turkse overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Anadolu zegt dat er ook drie Turkse soldaten gewond zijn geraakt.

Het Turkse ministerie zegt voorts dat gevechten in de afgelopen nacht het leven hebben gekost aan 49 YPG-strijders. Sinds het begin van het offensief zouden er al 277 leden van die militie gedood zijn.

Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio.

Volgens Ankara is het offensief nodig om een "veiligheidszone" in te stellen die de Koerden uit het gebied aan de grens met Turkije moet wegjagen. Turkije beschouwt de YPG als een afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en als een terreurorganisatie.

Bron: Belga