Eerste stembureaus geopend in Rusland

Eerste stembureaus geopend in Rusland

Op het schiereiland Kamtsjatka in het Russische Verre Oosten zijn zaterdagavond de eerste stembureaus opengegaan. Daarmee zijn de Russische parlementsverkiezingen gestart, die hoogstwaarschijnlijk gewonnen zullen worden door de regerende partij. De stembureaus in Kamtsjatka openden zaterdagavond om 20.00 uur (22.00 uur Belgische tijd), maar de meerderheid van de ongeveer 110 miljoen kiezers gaan pas vanaf zondagmorgen stemmen.

Bij de verkiezingen strijden 6.500 kandidaten van 14 partijen om 450 zetels in de Doema, het Russische lagerhuis.

Momenteel heerst in Rusland een economische crisis als gevolg van de westerse sancties en de dalende olieprijzen. Ook de verhoudingen met het Westen zijn door het conflict in Oekraïne erg slecht.

Toch was Vladimir Poetin nog nooit zo populair bij zijn bevolking, waarvan 80 procent aangeeft achter hem te staan. Die populariteit heeft hij vooral te danken aan de annexatie van de Krim, die erg gesmaakt wordt door de Russen.

Poetin en zijn partij Verenigd Rusland, die momenteel de meerderheid heeft in de Doema, kunnen er daardoor vrij zeker van zijn dat ze de verkiezingen zullen winnen.

De kiezers mogen zich bij deze verkiezingen niet enkel uitspreken over het federaal parlement, maar ook over sommige regionale parlementen en hun gouverneurs.

Bron: Belga