Een Duitser op twee voelt zich "vreemdeling" in eigen land door moslims

Een Duitser op twee voelt zich "vreemdeling" in eigen land door moslims

Een Duitser op twee zegt zich soms "als een vreemdeling" in zijn eigen land te voelen door de aanwezigheid van de "vele moslims". Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Leipzig in samenwerking met verschillende organisaties, die woensdag werd gepubliceerd. Volgens de studie is er een sterke toename van populistische denkbeelden in het land.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 41,4 procent van de bevraagden van mening is dat "de moslims moeten worden verboden" naar Duitsland te komen, tegenover 36,6 procent in 2014.

Een Duitser op drie (33,8 procent) vindt dat Duitsland, dat in 2015 meer dan een miljoen vluchtelingen ontving, "overspoeld" wordt door buitenlanders.

De meerderheid van de respondenten (59,9 procent) is van mening dat de vluchtelingen niet echt vervolgd worden in hun land van herkomst en volgens 32,1 procent komen ze naar Duitsland voor de sociale voordelen.

Volgens Oliver Decker en Elmar Brähler, de twee auteurs van het onderzoek, wijst de studie op de opkomst van populistische ideeën, die aangewakkerd worden door de Duitse politieke partij Alternatief voor Duitsland (AfD). Die eurosceptische partij wordt bekritiseerd vanwege zijn rechtse en anti-islamitisch discours.

Voor het onderzoek heeft de Universiteit van Leipzig tijdens de lente van dit jaar 2.420 mensen bevraagd, een representatieve steekproef van de Duitse bevolking die de kiesgerechtigde leeftijd heeft. De studie wordt sinds 2002 om de twee jaar uitgevoerd.

Bron: Belga