ECOWAS schort militaire operaties in Gambia op om laatste overleg kans te geven

ECOWAS schort militaire operaties in Gambia op om laatste overleg kans te geven

Het verbond van West-Afrikaanse landen ECOWAS heeft de militaire operatie opgeschort die het donderdag had gelanceerd om Yahyah Jammeh onder druk te zetten om op te stappen. Het wil zo bemiddelaars in Guinee de kans geven om Jammeh te overtuigen vrijwillig op te stappen, wat hij volgens de wet woensdag had moeten doen. De "laatste bemiddeling" zal vrijdag geleid worden door de Guinese president de Souza Alpha Condé, zegt de voorzitter van het ECOWAS-comissie Marcel Alain de Souza. Die zal eerste naar Mauretanië reizen om te spreken met president Mohamed Ould Abdel Aziz, die woensdavond gesprekken voerde met Jammeh.

"We hebben de operaties gestopt en een ultimatum gegeven", aldus de Souza, die donderdagnamiddag aanwezig zal zijn bij de eedaflegging van de nieuwe president Adama Barrow. "Als hij tegen de middag niet accepteert om Gambia te verlatten, dan zullen de troepen overgaan tot een echte militaire interventie." De voorzitter voegde nog toe dat er tot nu toe enkel waarschuwingsschoten werden afgeschoten.

Condé en Aziz beiden tegen een militaire interventie in Gambia, en hopen ze met een dialoog een einde te maken aan de crisis.

Bron: Belga