Duitsland stuurt tijdelijk geen Afghaanse asielzoekers meer terug

Duitsland stuurt tijdelijk geen Afghaanse asielzoekers meer terug

Een voor vandaag/woensdag in Duitsland geplande groepsuitzetting van afgewezen Afghaanse asielzoekers is geannuleerd na de dodelijke ontploffing met een autobom in Kaboel, die het leven kostte aan minstens 80 mensen. Dat heeft het Duitse persagentschap DPA uit regeringskringen vernomen. De ontploffing in Kaboel vond plaats bij het Sanbakplein, in de buurt van verschillende ministeries, het plaatselijke NAVO-hoofdkwartier en buitenlandse ambassades, waaronder die van Duitsland. Aan de Duitse ambassade kwam een Afghaanse bewakingsagent om. Er raakten ook meerdere medewerkers gewond en het gebouw is beschadigd.

In het verleden mochten afgewezen Afghaanse asielzoekers in Duitsland blijven wegens de onveiligheid in hun geboorteland. Vorig jaar nam Berlijn echter de omstreden beslissing om delen van Afghanistan als veilig aan te duiden. Sindsdien worden er regelmatig zogenaamde "groepsdeportaties" gehouden.

De voor woensdag geplande uitzetting werd geannuleerd omdat de lokale ambassade nu "belangrijkere dingen heeft te doen" dan afgewezen asielzoekers te ontvangen.

Bron: Belga