Duitsland mag niet toestaan dat Turkije "zich nog verder vervreemdt"

Duitsland mag niet toestaan dat Turkije "zich nog verder vervreemdt"

Duitsland mag Turkije "zich niet nog verder laten vervreemden", vindt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Tegelijk noemde ze de Turkse beschuldigingen over nazisme in haar land opnieuw onaanvaardbaar. "Hoe moeilijk het op dit moment ook is, het kan niet in onze geopolitieke belangen wat betreft buitenlands beleid en veiligheid zijn om Turkije, een Navo-partner, toe te laten zich nog verder te vervreemden", aldus Merkel vandaag in een toespraak in het Duitse parlement over de tweedaagse EU-top die in Brussel begint. Over de spanningen met Turkije zei Merkel verder nog dat "de hele Duitse regering in al haar gesprekken opnieuw en opnieuw thema's zoals de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting op tafel legt". Ze hamerde daarmee nog maar eens op de democratische waarden waar Duitsland voor staat.

De laatste nazi-vergelijking vanuit Ankara noemde Merkel "zo misplaatst" dat men er eigenlijk beter helemaal geen commentaar op zou geven. Zulke vergelijkingen moeten ophouden, ook in de discussie rond de hervorming van de Turkse grondwet waardoor president Recep Tayyip Erdogan meer macht zou verwerven. Merkel noemde die hervorming wel "meer dan problematisch". Campagnebijeenkomsten van Turkse politici in Duitsland noemde ze weliswaar mogelijk, maar enkel als die aangekondigd en goedgekeurd worden. De bondskanselier vroeg de Duitsers met Turkse roots om intern-Turkse conflicten niet te importeren.

Nog vandaag had de voorzitter van de Bundestag, Norbert Lammert, Turkije wel gewaarschuwd voor de "evolutie naar een toenemend autocratische staat". "Zo'n land verwijdert zich alsmaar verder van Europa, zijn overtuigingen en democratische standaarden", aldus de CDU-politicus bij aanvang van de parlementszitting.

Bron: Belga