Duitse minister van Buitenlandse Zaken in Iran aangekomen

Duitse minister van Buitenlandse Zaken in Iran aangekomen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas is zondagavond in Teheran geland, waar hij wil proberen het omstreden nucleaire akkoord met Iran nieuw leven in te blazen. Maandag zal Maas zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Javad Zarif en president Hassan Ruhani ontmoeten.

De VS zijn een jaar geleden uit het moeizaam tot stand gekomen internationale nucleaire akkoord gestapt en zetten Iran nu onder druk met economische sancties. Vorige maand is ook Iran uit het akkoord gestapt.

Tot 7 juli moeten China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië de in het akkoord overeengekomen economische voordelen voor Iran waarborgen en de VS-sancties compenseren, maar dat is tot nog toe niet gelukt. Integendeel, de handel met Duitsland loopt sterk terug. De spanningen tussen de VS en Iran zijn de voorbije week ook fel toegenomen. Er is vrees dat het tot een oorlog kan komen. Maas heeft voor het uitbreken van een reeks conflicten in het Midden-Oosten gewaarschuwd als een poging om het verdrag te redden zou mislukken. Dat zou ook de veiligheid in Europa in gevaar kunnen brengen, meent Maas.

Bron: Belga