Drie voormalige diplomaten opgepakt in Turkije

Drie voormalige diplomaten opgepakt in Turkije

Een rechtbank in Ankara heeft zaterdag drie voormalige Turkse diplomaten in voorlopige hechtenis gezet. De drie worden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de couppoging op 15 juli. Dat bericht het persagentschap Anadolu, dat regeringsgetrouw is. Gurcan Balik, Ali Findik en Tuncay Babali zitten vast in afwachting van hun proces. Ze worden verdacht van banden met de prediker Fethullah Gülen, die in ballingschap in de VS leeft en ervan beschuldigd wordt de couppoging te hebben georchestreerd.

Balik was onder andere raadgever buitenlandse politiek van Abdullah Gül, president van Turkije van 2007 tot 2014, voor hij door Recep Tayyip Erdogan werd vervangen. Balik was ook raadgever van de voormalige premier Ahmet Davutoglu, toen die nog minister van Buitenlandse Zaken was.

In die hoedanigheid had Balik in 2013 een controversiële vergadering tussen Davutoglu en Gülen georganiseerd, toen de minister van Buitenlandse Zaken destijds deelnam aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, aldus Anadolu.

In mei 2015 bevestigde Davutoglu dat hij Gülen in het geheim had ontmoet in diens woning in de Verenigde Staten, met het opzet om hem te overtuigen naar Turkije terug te keren en zo de spanningen binnen de regering te verzachten.

Bron: Belga