Drie VN-hulpverleners omgekomen bij vuurgevecht in Zuid-Soedan

Drie VN-hulpverleners omgekomen bij vuurgevecht in Zuid-Soedan

Drie hulpverleners van de Verenigde Naties zijn omgekomen bij gevechten tussen gewapende groeperingen in Zuid-Soedan. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gemeld. Een vrouwelijke en twee mannelijke hulpverleners kwamen zondag tussen twee vuren terecht tijdens confrontaties in Morobo County in de regio Central Equatoria, meldde de organisatie. De IOM heeft het incident ten strengste veroordeeld.

Twee andere vrijwilligers raakten gewond, van wie één door een geweerschot. Zij bleven buiten levensgevaar, deelde Jean-Philippe Chauzy, het hoofd van IOM in Zuid-Soedan, mee.

Tijdens de aanval werden ook een vrouwelijke medewerker en de 4-jarige zoon van de overleden vrouwelijke hulpverlener ontvoerd, aldus Chauzy. Het is niet bekend waar zij zich bevinden.

De vrijwilligers waren bij een screening op ebola aan het helpen in grensgebieden tussen Zuid-Soedan, Oeganda en Congo. Naar aanleiding van het incident heeft IOM de screenings tijdelijk stopgezet op vijf locaties.

Hoewel vijandige partijen in 2015 een vredesakkoord ondertekenden na meer dan twee jaar van burgerconflicten, blijft het land onstabiel en breken er geregeld conflicten uit tussen verschillende gewapende groepen.

Bron: Belga