Drie dagen van nationale rouw na bloedbad in Centraal-Afrika

De president van Centraal-Afrika Faustin-Archange Touadéra heeft donderdag drie dagen van nationale rouw aangekondigd, als eerbetoon aan de slachtoffers van een bloedbad in het westen van een het land en aan een vermoorde Spaanse non.

De nationale rouw ging donderdag in en duurt nog tot en met zaterdag, liet de president weten. Alle vlaggen in het land hongen halfstok.

De voorbije dagen werden 50 burgers gedood in het westen van het land, in een reeks aanvallen van de gewapende groep 3R in de stad Paoua, nabij de grens met Tsjaad. Dat blijkt uit de nieuwe balans van Minusca, een vredesoperatie van de VN in het land. Het gaat om de grootste moordpartij nadat de regering en veertien gewapende groeperingen op 6 februari een vredesovereenkomst ondertekenden.

De lokale autoriteiten openden samen met de VN een onderzoek. Blauwhelmen en het Centraal-Afrikaanse leger patrouilleren in de regio.

De leider van de operaties van Minusca, kolonel Sow, verwierp "de terroriste daad". "3R heeft geen basis in de buurt van het bloedbad, wat betekent dat ze van ver kwamen. Bovendien waren er gelijktijdig op verschillende plaatsen aanvallen, waardoor we dus kunnen spreken van gecoördineerde aanvallen", verklaarde hij.

Bron: Belga