Doodstraf voor twee Myanmarezen die Brits stel vermoordde in Thailand

Doodstraf voor twee Myanmarezen die Brits stel vermoordde in Thailand

Een Thaise rechtbank heeft woensdag de doodstraffen tegen twee gastarbeiders uit Myanmar gehandhaafd, die eerder schuldig waren bevonden aan de moord op twee Britse toeristen op het eiland Koh Tao in 2014. Dat zei een advocaat van de verdediging woensdag. Zaw Lin en Wai Phyo werden veroordeeld tot de doodstraf in december 2015. Hun advocaten tekenden in mei beroep aan wegens gebrek aan harde bewijzen. De zwaar toegetakelde lichamen van David Miller (24) en Hannah Witheridge (23) werden in september 2014 aangetroffen op een strand in Koh Tao, een populair eiland bij toeristen en duikers op 350 kilometer ten zuiden van Bangkok. Naast de moorden werden de twee ook schuldig bevonden aan de verkrachting van Witheridge.

De doodstraffen lokten demonstraties uit in buurland Myanmar. De twee arbeiders werden zondebokken genoemd en het proces een farce. De beslissing van het hof van beroep op het eiland Koh Samui, 74 kilometer ten zuiden van Koh Tao, werd al op 23 februari genomen. Maar de verdediging werd pas woensdag op de hoogte gebracht, zei Nakhon Chomphuphat, een advocaat van de veroordeelden. "We zullen dit verdict aanvechten voor het hooggerechtshof, maar het hangt van onze cliënten af of ze willen doorgaan".

De twee veroordeelden, die momenteel in een gevangenis van Bangkok verblijven, zullen eerstdaags op de hoogte worden gebracht van de beslissing van het hof. De moorden op Miller en Witheridge veranderden het imago van het Thaise eiland, dat als een relax oord voor rugzaktoeristen werd beschouwd.

Bron: Belga