Dolk in grafkamer Toetanchamon uit meteorietenijzer

door
Belga
Leestijd 1 min.

De kling van een dolk die decennia geleden in de grafkamer van de Egyptische farao Toetanchamon werd aangetroffen, is gemaakt van ijzer uit een meteoriet. Dat werd al langer vermoed, maar wordt nu ook onderstut in een nieuwe studie van een Israëlisch-Egyptisch team deskundigen. In hun in het vakblad Meteoritics and Planetary Science gepubliceerd onderzoek tonen hedendaagse röntgenopnames een hoger percentage nikkel in de kling van de dolk. In antieke artefacten uit "aards" ijzer is dat aandeel beduidend lager. Egyptoloog Howard Carter ontdekte het meer dan 3.300 jaar oude graf van de kind-farao in het Dal der Koningen in 1922.

De dolk is al herhaaldelijk onderzocht, maar de diverse vorsers kwamen tot tegengestelde conclusies. Waarom de oude Egyptenaren ijzer gebruikten, laat zich raden: het metaal heeft een hoge houdbaarheid.

De vorsers van de nieuwe studie gaan er van uit dat, gegeven het bestaan van hiëroglyfen die blijkbaar meteorieten beschrijven, de Oude Egyptenaren "zich bewust waren dat deze zeldzame stukken uit ijzer uit de hemel waren gevallen". Het eigen "aardse" ijzer was waarschijnlijk van een te povere kwaliteit om kostbare objecten als de dolk van de farao te fabriceren.

Bron: Belga