Democratische oppositie geschokt door ontslag van James Comey

Democratische oppositie geschokt door ontslag van James Comey

De Democraten hebben dinsdag afwijzend gereageerd op het ontslag van FBI-baas James Comey. Ze zien er een poging van de Trump-administratie in om het onderzoek naar de relaties tussen Rusland en Trumps team tijdens de verkiezingscampagne te dwarsbomen, en vragen de aanstelling van een onafhankelijke rechter. "Meneer de president, met alle respect, je maakt een grote fout", zei Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. Op een persconferentie in het Capitool zei hij dat een onafhankelijke rechter het onderzoek naar de rol van Rusland van de FBI moet overnemen. "De Amerikanen zullen anders het recht hebben om te denken dat de beslissing om directeur Comey te ontslaan een poging is om de zaak in de doofpot te stoppen", aldus Schumer.

Mark Warner, de Democratische vicevoorzitter van de commissie Inlichtingen van de Senaat, noemde het ontslag "schokkend", en zei dat Trump sinds zijn aantreden ook al de interim-minister van Justitie en bijna alle federale procureurs de laan uitstuurde. "De actie van de president vandaag toont de noodzaak om een speciale rechter aan te duiden", zei ook Warner.

Trump ontsloeg Comey op aanraden van zijn minister van Justitie Jeff Sessions. Die had kritiek op de manier waarop hij de zaak rond de e-mails van Hillary Clinton op een onbeveiligde server aanpakte.

Ook uit eigen rangen komt er kritiek op Comey's ontslag. De Republikeinse Senator John McCain gaf aan "teleurgesteld" te zijn, en herhaalde zijn pleidooi voor een parlementaire onderzoekscommissie.

Bron: Belga