Democraten waarschuwen president Trump voor constitutionele crisis

Democraten waarschuwen president Trump voor constitutionele crisis

Vooraanstaande Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben vandaag na de vrijgave van de controversiële nota-Nunes, die de FBI in een slecht daglicht stelt, de Republikeinse president Donald Trump in een brief gewaarschuwd voor een constitutionele crisis indien hij - onder andere - de speciale aanklager in de Rusland-affaire zou ontslaan. Dat blijkt uit het door het ABC News verspreide document. "Wij zijn gealarmeerd door berichten dat u van plan zou kunnen zijn dit misleidend document (de memo-Nunes) te gebruiken als voorwendsel om viceminister van Justitie Rod Rosenstein te ontslaan, in een poging om corrupt het onderzoek van speciaal aanklager Bob Mueller (in de Rusland-affaire) te beïnvloeden of te verhinderen", staat in de brief.

"Wij schrijven u om u ervan op de hoogte te brengen dat wij een dergelijke ongewettigde daad zouden beschouwen als een poging om de justitie tegen te werken in het Rusland-onderzoek. Het ontslaan van Rosenstein, van leiding van het ministerie van Justitie of van Bob Mueller kan uitmonden in een constitutionele crisis van een aard die wij sinds het 'Saturday Night Massacre' niet meer kenden."

Met dit laatste doelt de oppositie op het moment in de Watergate-crisis dat president Richard Nixon gelastte speciaal aanklager Archibald Cox te ontslaan. Dit leidde tot het ontslag van de toenmalige minister van Justitie en zijn adjunct.

Bron: Belga