Data van Amazon-assistent wordt bewijs in Amerikaanse moordzaak

In een Amerikaanse moordzaak heeft een verdachte ermee ingestemd dat gegevens opgenomen door een "slimme assistent" van Amazon, worden gebruikt om zijn onschuld te bewijzen. Amazon Echo is een met internet verbonden "assistent" die luistert naar bevelen. Die gegevens worden bewaard op servers van Amazon. Het toestel wordt geactiveerd door het aan te spreken met "Alexa", waarna de spraakbevelen naar de cloud verstuurd worden.

Voor een moordzaak in Arkansas kan die bewaarde informatie nu cruciaal zijn om de onschuld van een verdachte te bewijzen. De politie vermoedt dat de man in 2015 een kennis heeft gedood. De man werd gewurgd teruggevonden in een jacuzzi. Verdachte James Bates ontkent achter de moord te zitten. Hij beweert dat hij sliep en de man pas de volgende ochtend dood aantrof.

Aanvankelijk leek Amazon niet van plan om de stemopnames aan de politie over te maken, maar nu heeft de verdachte dus zelf toestemming gegeven. Zijn advocate, Kathleen Zellner, bevestigde dat via Twitter. "Mijn cliënt James Bates is onschuldig", zegt ze erbij.

Bron: Belga