Dag van nationale rouw afgekondigd in Oekraïne

Dag van nationale rouw afgekondigd in Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. Bij die crash van het Oekraïense toestel kwamen 176 mensen om het leven, onder wie elf Oekraïners. De president kondigde de dag van nationale rouw af met een videoboodschap die hij op Facebook had geplaatst. Zelensky, die terugkeerde van een vakantie in Oman, legde op de luchthaven ook bloemen neer bij een geïmproviseerd gedenkteken voor de Oekraïense bemanningsleden op het vliegtuig.

"De prioriteit voor Oekraïne is om de oorzaken van deze catastrofe vast te stellen. We zullen de waarheid achterhalen", beloofde Zelensky.

Oekraïne heeft 44 experts naar Teheran gestuurd om deel te nemen aan het onderzoek naar de oorzaken van de crash. In de eerste plaats willen ze de zwarte dozen van de Boeing onderzoek. Iran heeft al duidelijk gemaakt dat het de zwarte dozen niet wil overdragen aan Amerikaanse onderzoekers.

Voorts moeten de experts ook de elf Oekraïense slachtoffers - negen bemanningsleden en twee passagiers - identificeren.

De Boeing 737-800 NG van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte gisterochtend kort na het vertrek uit Teheran neer. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.

Bron: Belga