Crisis Venezuela - Noorwegen wil gesprekken met Venezolaanse regering en oppositie hervatten

Vertegenwoordigers van de Noorse regering zijn momenteel in de Venezolaanse hoofdstad Caracas om de gesprekken tussen de regering van Nicolas Maduro en de oppositie herop te starten. Dat heeft oppositieleider Juan Guaido woensdag verklaard. De gesprekken werden op 7 augustus afgebroken nadat Maduro zijn delegatie niet naar Barbados stuurde, waar de onderhandelingen plaatsvonden onder leiding van Noorwegen. De president wilde zo protesteren tegen de nieuwe sancties die de VS hadden opgelegd aan zijn regering.

"Er is nog geen datum vastgesteld" voor de herneming van de gesprekken, "maar vertegenwoordigers van Noorwegen zijn hier" om het proces opnieuw op te starten, verklaarde Guaido aan journalisten in Caracas.

Venezuela beleeft momenteel de ergste socio-economische crisis uit de geschiedenis van het land. Guaido en zijn aanhangers beschuldigen Maduro ervan een "dictator" te zijn, die vasthoudt aan de macht na de "frauduleuze" presidentsverkiezingen van vorig jaar. De president bestempelt zijn tegenstanders dan weer als "putschisten", die worden gesteund door het door Maduro verafschuwde "Noord-Amerikaanse rijk". Guaido riep zichzelf in januari uit tot interim-president van Venezuela en wordt in die hoedanigheid door een vijftigtal landen waaronder de VS erkend.

Bron: Belga