Crisis Venezuela - Maduro verbreekt diplomatieke relaties met Colombia

De Venezolaanse president Nicolas Maduro verbreekt de diplomatieke relaties met Colombia. Dat heeft hij zaterdag aangekondigd in een toespraak voor aanhangers in de hoofdstad Caracas. De Colombiaanse ambassadeur en consuls krijgen 24 uur om Venezuela te verlaten, luidde het. De grens tussen Venezuela en Colombia werd vrijdagavond op bevel van de regering van Maduro afgesloten. Het regime wil niet dat er humanitaire hulp het land binnenkomt. De Colombiaanse president Ivan Duque eiste zaterdag de vrije invoer van humanitaire hulpgoederen naar Venezuela.

Vrachtwagens met hulp proberen intussen Venezuela binnen te komen. Dat leidt tot schermutselingen aan de grens. Er zijn al zeker zes gewonden gevallen door traangasgranaten en rubberkogels die de Venezolaanse veiligheidstroepen inzetten.

In Venezuela is er een hoge nood aan levensmiddelen. Volgens het regime probeert de zelfverklaarde Venezolaanse interimpresident en oppositieleider Juan Guaido met de hulpleveringen een buitenlandse militaire operatie en de val van Maduro voor te bereiden.

Bron: Belga