Crisis Venezuela - Maduro juridisch in het verweer nadat VS sancties aankondigen tegen oliebedrijf PDVSA

Crisis Venezuela - Maduro juridisch in het verweer nadat VS sancties aankondigen tegen oliebedrijf PDVSA

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt maandag dat hij de beslissing van de Verenigde Staten, om nieuwe sancties te heffen tegen het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA, juridisch gaat aanvechten. "Ik heb precieze instructies gegeven aan de voorzitter van PDVSA om politieke en juridische actie te ondernemen bij Amerikaanse en internationale rechtbanken, om de eigendom en rijkdom van Citgo te beschermen", zei Maduro op de staatstelevisie. Citgo is een vestiging van PDVSA in de VS. Het Amerikaanse ministerie van Financiën had nieuwe sancties afgekondigd die PDVSA verbieden om handel te drijven met Amerikaanse bedrijven. Het laat ook de middelen in het buitenland bevriezen. De Citgo-raffinaderijen kunnen blijven draaien, maar financiële transacties moeten gebeuren via een geblokkeerde bankrekening, zei minister van Financiën Steven Mnuchin.

"Via deze maatregel willen ze het bedrijf Citgo stelen van ons Venezolanen. Opgepast Venezuela! De Verenigde Staten hebben vandaag het pad gekozen om het bedrijf Citgo van Venezuela te stelen, een illegaal pad", zei Maduro op een ceremonie waarop hij Venezolaanse diplomaten ontving die teruggekeerd waren uit de VS. Dat gebeurde nadat de diplomatieke banden tussen Washington en Caracas verbroken werden.

De voorzitter van het parlement, Juan Guaidó, heeft zichzelf uitgeroepen tot president van Venezuela. De zelfverklaarde president zei dat hij de controle neemt over de activa van Venezuela in het buitenland, naar eigen zeggen om te vermijden dat Maduro die verspilt als hij aftreedt.

Bron: Belga