Crisis Venezuela - Guaido vraagt parlement noodtoestand uit te roepen voor stroompanne

Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot interimpresident van Venezuela, gaat het parlement vragen om de noodtoestand uit te roepen. Die noodtoestand moet het mogelijk maken de situatie, gecreëerd door de zware stroompanne die het land sinds donderdag treft, aan te pakken. Met de noodtoestand zou "internationale hulp" mogelijk worden - de voorbije weken gaf de regering van president Nicolas Maduro geen toelating voor humanitaire hulp uit het buitenland. "We moeten deze ramp nu aanpakken", aldus Guaido. "Ik heb een bijzondere zitting van het nationale parlement (gecontroleerd door de oppositie, red.) bijeengeroepen om onmiddellijke beslissingen voor de humanitaire hulp te nemen", zei Guaido aan parlementsleden. Hij riep ook op tot "acties in de straten".

"U heeft het recht op straat te komen, want dit regime laat de Venezolanen sterven", zei Guaido. "Heren van het leger, het is tijd te stoppen met het verdedigen van de dictator."

De stroompanne is volgens Guaido het gevolg van een gebrek aan investeringen en onderhoud door Maduro's regering. Grote delen van Venezuela zitten al sinds donderdagavond zonder elektriciteit, wat de economische crisis in het land nog erger maakt. Transport, waterdistributie en telecommunicatie liggen stil. In ziekenhuizen zijn zeker vijftien mensen overleden.

Maduro tweette zondag dat de panne veroorzaakt is door cyberaanvallen.

Aan de grensovergangen met Colombia en Brazilië staat nog altijd voor zeker 250 ton humanitaire hulp, vooral door de Verenigde Staten gestuurd.

Guaido riep zichzelf op 23 januari uit tot interimpresident, en wordt als dusdanig erkend door een vijftigtal landen.

Bron: Belga