Crisis Catalonië - Puigdemont mag aan Europese verkiezingen deelnemen

Crisis Catalonië - Puigdemont mag aan Europese verkiezingen deelnemen

De vroegere Catalaanse minister-president Carles Puigdemont mag zich kandidaat stellen voor de Europese verkiezingen van eind mei. Dat oordeelt het Spaanse hooggerechtshof. Het hof gaat daarmee in tegen een eerder arrest van de kiescommissie, al moet de rechtbank in Madrid de definitieve knoop nog doorhakken. Tegen de Catalaanse leider loopt een aanhoudingsbevel in thuisland Spanje. Hij verblijft al sinds eind 2017 in ballingschap in ons land. Carles Puigdemont is lijsttrekker op de Catalaanse lijst 'Lliures per Europa' voor de Europese verkiezingen van eind mei. Maar de kiescommissie besliste op 29 april dat hij geen kandidaat kan zijn bij die stembusgang, omdat er in Spanje een aanhoudingsbevel tegen hem is uitgevaardigd vanwege zijn rol in het onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017.

Puigdemont ging bij verschillende juridisiche instanties in beroep tegen die beslissing. Het Spaanse hooggerechtshof geeft hem nu gelijk. Er is geen enkele reden waarom hij niet aan verkiezingen zou kunnen deelnemen, beslisten de rechters unaniem. Dat geldt trouwens ook voor Toni Comin en Clara Ponsati, twee andere Catalaanse kopstukken die in ons land verblijven en aan de Europese verkiezingen willen deelnemen. Voor het hof is het recht om zich kandidaat te stellen bij een verkiezingen "fundamenteel voor alle Spaanse burgers".

De administratieve rechtbanken in Madrid moeten die beslissing wel nog formaliseren. Het hooggerechtshof heeft de zaak naar hen doorverwezen, omdat het zelf niet bevoegd is om definitief te beslissen in de zaak, klinkt het.

De zaak tegen Puigdemont, Ponsati en Comin was aangespannen door de conservatieve Partido Popular en de liberale Ciudadanos, die campagne voeren tegen de Catalaanse independistas.

Bron: Belga