Coronavirus - China breidt afsluitingen om coronavirus uit na tweede dode buiten Hubei-provincie

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag het openbaar vervoer op nog meer plaatsen in de provincie Hubei stilgelegd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In het land is een tweede dode gevallen buiten de provincie waar het virus voor het eerst werd vastgesteld.

De patiënt kwam om het leven in de stad Suihua, in het noordoosten van de provincie Heilongjiang. Die stad ligt op zowat 2.500 kilometer van Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Eerder overleed al iemand in nog een andere provincie, Hebei, die op een kleine duizend kilometer van Hubei ligt. Daar was het slachtoffer een 80-jarige man.

De dodentol stijgt daarmee naar 26. Bij zeker 830 mensen is het virus vastgesteld, melden de autoriteiten.

Acht steden in Hubei zijn nu afgesneden van publiek transport. In het afgesloten gebied wonen naar schatting ongeveer 26 miljoen mensen.

De stad Huangshi werd vrijdag toegevoegd aan de lijst afgesloten steden in het gebied. Een veelgebruikte terminal voor veerboten en een brug zijn afgesloten. In de stad wonen ongeveer 2,4 miljoen mensen.

In de miljoenenstad Wuhan en omgeving zijn behalve het openbaar vervoer ook veel openbare locaties afgesloten voor publiek. Functionarissen van het provinciebestuur riepen de Chinese regering vrijdag op, de financiële steun voor de regio op te schroeven. Inwoners van Wuhan waarschuwden woensdag dat voedselvoorraden in de stad hard teruglopen door de afsluiting.

In Vietnam werden voor het eerst gevallen vastgesteld. Het gaat om twee Chinese burgers, een 66-jarige man en zijn 28-jarige zoon.

Ook in andere landen waaronder Japan, de VS, Zuid-Korea en Thailand zijn besmettingen gemeld. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) vindt het nog te vroeg om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

Bron: Belga