Conservatives verwachten voor eind juli een opvolger voor May te verkiezen

Conservatives verwachten voor eind juli een opvolger voor May te verkiezen

Het Verenigd Koninkrijk zou voor eind juli een nieuwe premier moeten hebben. Dat meldt de Conservatieve Partij, aldus de Britse media. Het proces om een nieuwe leider voor de partij te verkiezen zou tegen het parlementair reces afgelopen moeten zijn. De partijleider wordt de volgende Britse premier. Premier Theresa May kondigde vandaag aan dat ze op 7 juni stopt als partijleider. Ze blijft wel premier tot haar partij een opvolger heeft verkozen.

Kandidaten moeten door twee parlementsleden genomineerd worden. Indien er maar één kandidaat is, wordt die automatisch voorzitter, maar het lijkt er nu op dat er veel gegadigden zijn. De lijst kandidaten wordt aan de hand van een reeks stemrondes onder de parlementsleden herleid tot twee kandidaten. Hun kandidatuur wordt vervolgens ter stemming voorgelegd aan alle leden van de partij, die de volgende partijleider verkiezen.

Kandidaten kunnen tot in de week van 10 juni genomineerd worden, aldus de Conservatieve Partij. Tegen eind juni verwachten ze een shortlist te hebben. De resultaten van de stemming zouden voor het begin van het parlementair reces, op 20 juli, voorgesteld moeten worden.

Namen die circuleren als nieuwe voorzitter zijn onder meer voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, brexit-minister Dominic Raab en minister van Binenlandse Zaken Sajid Javid.

Bron: Belga