Congo laat Noor vrij die werd veroordeeld voor spionage en moord

Congo laat Noor vrij die werd veroordeeld voor spionage en moord

In de Democratische Republiek Congo is woensdag een voormalige soldaat met de Noors-Britse nationaliteit vrijgelaten, die sinds 2009 in de gevangenis zat voor spionage en moord. Dat heeft de overheid in Oslo gemeld. De 35-jarige Joshua French werd samen met de Noorse ex-soldaat Tjostolv Moland veroordeeld tot de doodstraf in 2009 voor de moord op de chauffeur van een huurauto, en voor spionage, illegaal wapenbezit en poging tot moord. Volgens de mannen werd hun wagen echter aangevallen door overvallers.

In 2013 werd Moland dood aangetroffen in zijn cel, die hij deelde met French. Volgens Noorse wetsdokters pleegde Moland zelfdoding door zichzelf op te hangen, maar French werd in 2014 toch veroordeeld tot een extra, levenslange celstraf voor de moord op zijn celgenoot.

Dinsdag beslisten de Congolese autoriteiten om French over te brengen naar Noorwegen, waar hij onder medisch toezicht werd geplaatst omdat hij erg verzwakt is. De transfer gebeurde vanwege "humanitaire" redenen. Hij kreeg geen gratie en Noorwegen heeft geen financiële compensatie betaald voor zijn vrijlating, aldus de Noorse minister van Buitenlandse Zaken.

Bron: Belga