Colombiaanse regering begint aan vredesgesprekken met guerrillabeweging ELN

Colombiaanse regering begint aan vredesgesprekken met guerrillabeweging ELN

De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging ELN zijn dinsdag in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito gestart met vredesgesprekken, die een einde moeten maken aan meer dan een halve eeuw van vijandigheden. Na de succesvolle vredesbesprekingen met de rebellengroep FARC vorig jaar, knoopt de Colombiaanse regering nu gesprekken aan met het ELN, de laatste guerrillabeweging die nog actief is in Colombia.

De gesprekken starten met bijna elf maanden vertraging, en konden pas beginnen nadat het ELN vorige week het vroegere parlementslid Odín Sánchez vrijliet.

In aanwezigheid van een aantal genodigden verklaarden Juan Camilo Restrepo en Pablo Beltran, de onderhandelaars van respectievelijk de Colombiaanse regering en het ELN, de onderhandelingen voor geopend.

Beltran las een tekst voor die de ELN-bevelhebbers opstelden, waarin beide partijen werden opgeroepen om "alles te veranderen wat moet veranderd worden" om "de deur naar een volledige vrede te openen".

Restrepo gaf op zijn beurt aan te hopen dat de gesprekken "eerlijk, realistisch en met een duidelijk doel" zullen verlopen. "We zijn niet naar hier gekomen om te verkennen. Het doel is om een finaal akkoord te tekenen om een einde te maken aan het gewapend conflict", aldus de voormalige Colombiaanse minister.

In november vorig jaar ondertekende Santos na meer dan vier jaar van onderhandelingen een vredesakkoord met de grootste rebellenorganisatie, de FARC. Een akkoord met ELN wordt als onontbeerlijk beschouwd, om te voorkomen dat de groep de gebieden die vroeger door de FARC werden gecontroleerd inneemt.

Bron: Belga