Colombiaanse overheid en Farc kondigen historisch vredesakkoord aan

Colombiaanse overheid en Farc kondigen historisch vredesakkoord aan

De Colombiaanse overheid en de rebellen van de guerillabeweging Farc hebben een vredesakkoord afgesloten. Dat hebben de onderhandelaars woensdagavond gemeld in de Cubaanse hoofdstad Havana. Met het akkoord komt er een einde aan het oudste conflict in Latijns-Amerika. "We zijn tot een finaal, integraal en definitief vredesakkoord gekomen", klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht van president Juan Manuel Santos en de Farc. "Het einde van het gewapende conflict zal eerst en vooral het einde van het enorme lijden betekenen dat het conflict heeft veroorzaakt. Daarnaast zal het het begin zijn van een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. We willen dat er geen enkel slachtoffer meer valt in Colombia."

Het akkoord zal in september ondertekend worden, waarna de Colombiaanse bevolking in oktober over het akkoord moet stemmen tijdens een referendum. In het akkoord zijn onder meer landbouwhervormingen, acties tegen drugshandel, politieke participatie van gedemobiliseerde guerillastrijders en de creatie van een systeem van overgangsrechtspraak opgenomen.

Het conflict tussen de veiligheidskrachten van de regering, linkse rebellen en rechtse paramilitairen begon in de jaren zestig van de vorige eeuw, en kostte het leven aan 220.000 mensen. Onderhandelaars van de regering en de rebellen onderhandelden al vier jaar over een vredesakkoord in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het akkoord van woensdag volgde op een marathonsessie van zes dagen onderhandelen. In juni werd al een wapenstilstand afgekondigd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Colombiaanse collega Santos via de telefoon gefeliciteerd voor het historische akkoord, aldus het Witte Huis. "De Verenigde Staten zijn trots dat ze Colombia kunnen ondersteunen in de zoektocht naar vrede", aldus Obama, die benadrukte dat de VS een versterking van de Colombiaanse instellingen zullen blijven nastreven en de bevolking zullen blijven helpen in het kader van het project "Peace Colombia". Beide presidenten verklaarden bovendien dat hun overheden nauw zullen blijven samenwerken in de komende maanden om de georganiseerde misdaad en drugshandel te bestrijden.

Bron: Belga