Colombiaanse guerrillabeweging valt oliepijplijn aan

Colombiaanse guerrillabeweging valt oliepijplijn aan

Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) heeft een oliepijpleiding in het oosten van Colombia aangevallen, zo zei de regering gisteren. Na de aanval in de buurt van het stadje Tibu liep de olie een rivier in. Oliemaatschappij Ecopetrol probeerde gisteren het lek te dichten om milieuschade te voorkomen. "Aanvallen als deze dragen niet bij tot een klimaat voor dialoog en gesprekken", zei de Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken Juan Fernando Cristo. De Colombiaanse regering sloot onlangs een vredesakkoord met de FARC, de grootste guerrillabeweging in het land.

Het ELN is de tweede grootste rebellengroep in Colombia, en ontstond in 1964, ongeveer gelijktijdig met de FARC. De linkse beweging blijft samen met andere kleinere gewapende groeperingen actief, al staan ze veel minder sterk dan vroeger. De Colombiaanse regering wil ook onderhandelen met ELN, op voorwaarde dat de groep eerst al zijn gijzelaars vrijlaat.

Vrijdag kondigde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos aan dat hij op 26 september het vredesakkoord met FARC-bevelhebber Rodrigo Londono zal ondertekenen tijdens een plechtigheid in Cartagena.

Bron: Belga