Chinese, Russische en Iraanse marine gaan samen militaire oefeningen houden

Chinese, Russische en Iraanse marine gaan samen militaire oefeningen houden

De zeemachten van China, Rusland en Iran gaan vanaf vanaf morgen gezamenlijk manoeuvres uitvoeren in de Golf van Oman. Dat is meegedeeld door Peking. De militaire oefening loopt van 27 tot 30 december en heeft als doel om "de uitwisseling en de samenwerking tussen de zeemachten van de drie landen te verdiepen", zegt Wu Qian, een van de woordvoerders van het Chinese ministerie van Defensie.

Hoeveel militairen en schepen er worden ingezet voor de manoeuvres, is niet meegedeeld. Wu maakte wel bekend dat China de Xining, een antiraketschip, zal inzetten. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dan weer dat de oefeningen "deel uitmaken van de normale militaire samenwerking".

De aankondiging gebeurt op een moment dat er sprake is van toegenomen spanningen tussen de VS en Iran. De verstandhouding tussen Washington en Teheran is verder verslechterd als gevolg van de Amerikaanse beslissing om zich terug te trekken uit de nucleaire deal die Iran in 2015 sloot met de VS en andere grootmachten. In de nasleep daarvan hebben de Amerikanen ook sancties tegen Iran uitgevaardigd.

Bron: Belga