Chinese intellectueel geeft geen teken van leven meer na onderbroken live interview

Chinese intellectueel geeft geen teken van leven meer na onderbroken live interview

Een bekende Chinese intellectueel en criticus van het communistische regime is vandaag onbereikbaar, nadat gewapende manen zijn appartement binnenvielen en het interview dat hij live aan een Amerikaanse televisiezender gaf abrupt onderbraken. De gepensioneerde tachtigjarige academicus Sun Wenguang was een telefonisch interview aan het Mandarijnse tv-kanaal van Voice of America (VOA) aan het geven, toen de autoriteiten plotseling verschenen in zijn huis in de Oost-Chinese stad Jinan.

"De politie is teruggekeerd om me het zwijgen op te leggen!", schreeuwde Sun, die acht veiligheidsmensen telde, volgens een audiofragment dat woensdag verspreid werd. Voor het audiofragment eindigt hoor je Sun nog roepen tegen de politie: "Jullie zijn hier volledig illegaal! Ik heb mijn vrijheid van meningsuiting".

Het persagentschap AFP probeerde hem vandaag verschillende keren tevergeefs te bellen op zijn vaste en mobiele telefoon. Het incident illustreert hoezeer de repressie van dissidenten is toegenomen in de vijf jaar dat president Xi Jinping aan de macht is.

Bron: Belga